بیشتر بانک ها نتوانسته اند همراهی مناسب با نهضت ملی مسکن داشته باشند

مهدی باقری ، نماینده زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری امید روشندلان، در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه آیا بانکها در خصوص نهضت ملی مسکن به تعهدات خود عمل کرده اند ، اظهار کرد: در مدیریت شبکه بانکی ،برای سهیم کردن بانک ها در اجرای نهضت ملی مسکن بسیار ضروری است که احتمالا ، دولت در این مسأله نتوانسته است اثرگذاری جدی داشته باشد و از تامین مالی مناسب توسط بانک ها بهره ببرد.
وی با اشاره به اینکه از همان زمانی که بحث قانون جهش تولید مسکن در مجلس پیگیری میشد گفت:کارشناسان و مدیران اجرایی باتجربه حوزه مسکن به جد قائل بودند که اگر تامین مالی بخش عمده ای از هزینه های مربوط به ساخت مسکن ، توسط بانک ها انجام نشود ، امکان تحقق طرح های ملی مسکن وجود نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: چه بسا اجرای ناقص پروژه های مسکن تبدیل به «ضد» شود و با فاصله گرفتن از هدف گذاری ها و سیاست های مربوط به حوزه مسکن ، ضربه های اقتصادی نیز به کشور وارد شود.
باقری با اشاره به اینکه روش کار بانک ها در خصوص سود دهی دو طرفه است یا نه ،گفت: توازن در پیشبرد پروژه های مسکن و سهم بانک ها در آن نیز باید به صورت منطقی مورد توجه قرار گیرد
نماینده زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه چارچوب کار بانک ها بعد از سال ۵۷ تغییر کرده یا نه گفت: تحول مثبت و به تعبیری انقلاب در خیلی از بخش های کشور ، به میزان مطلوب رخ نداد است
از سال ۱۳۵۷ تا کنون مفهوم انقلاب به شکل شایسته مورد مداقه قرار نگرفته است.
وی اظهار کرد : خیلی ها فکر میکنند و کردند ، همینکه شاه رفت و به لحاظ سیاسی جمهوری اسلامی جای نظام پادشاهی نشست ، کفایت میکند و منظور از انقلاب همین بود. در حالیکه غرض از انقلاب ، یک تحول عمیق و اثرگذار در تمامی ارکان و اجزای کشور و جامعه ایران بود.
تحولی که مبانی آن را آرامان ها و عقاید و احکام متعالی اسلام ناب محمدی (ص) شکل دهد.
عدالت در کشور نهادینه شود، مردم در عزت و عظمت زندگی کنند و بتوانند به عنوان یک جامعه الگو در جهان ، نقش آفرین باشند.
برای این امر می بایست تمامی ساز و کار ها و نظامات اداره کشور خود را متعهد به تحول و انقلاب میدانستند.
وی در ادامه گفت : در خیلی از بخش ها اصلا انقلاب حضور پیدا نکرد. بانک ها تحول جزیی پیدا کردند. با وجود مدیران لایق ، زحمتکش و پاکدست و انقلابی که در شبکه بانکی خدمت خالصانه کرده اند، اما سهم بانک از تاثیرپذیری و تأثیرگذاری انقلابی ، بسیار ناچیز است.
به قول برخی افراد نکته سنج ، بهمن ۵۷ هنوز در بانک ها به صورت واقعی فرا نرسیده است.
باقری در پاسخ به سوال مبنی بر این که آیا در فعالیتهای بانکی مسایل شرعی و اسلامی رعایت می شود یا نه . گفت : اگرچه تمامی عقود در بانک ها صورت اسلامی دارد ، اما این داد و ستد ها و عقود ، اثری که در اقتصاد اسلامی باید دیده شود را ندارد. حتی در برخی از موارد این عقود با وجود ظاهر اسلامی شان ، اثر ربوی در جامعه و فضای اقتصادی کشور دارد ، که بحث مفصلی میطلبد.
وی ادامه داد : وقتی این تحلیل را داریم ، هیچگاه قصد مان نفی تلاش و خدمت کارکنان و مدیران نظام بانکی نیست .
آنها فرزندان تلاشگر ملت ایران هستند و به تعبیری مامورند و معذور و ما قصد مان تعرض به آن ها نیست.
بلکه اگر ابراز نارضایتی از عملکرد نظام بانکی داریم ، قصد مان نقد رو به اصلاح سیاست ها و تصمیمات و مدیریت کلان اقتصادی کشور در خصوص نظام بانکی کشور است.
باقری ادامه داد : اقتصاد کشور ما از جهات مختلف نیاز به بازنگری و بازتعریف و بازسازی دارد که از جمله موارد بسیار مهم آن بانک و ماموریت آن در حکمرانی اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران است.
این نظام بانکی نمیتواند و این اختیار و اقتدار و قدرت را ندارد که به نفع محرومان و همراه با دولت در ساخت مسکن نقش آفرین باشد.
ایشان با اشاره به این که مبانی فعالیت بانکی به لحاظ علمی و اقتصادی در ایران ، ریشه در فرهنگ و تمدن غرب دارد گفت : سوال جدی ما این است که وقتی نظام بانکی را غرب ، طراحی کرده تا اهداف خود را با آن محقق کند ، چگونه میتواند در به هدف رسیدن انقلاب اسلامی ، یار و یاور مدیران نظام باشد.
مخلص کلام آنکه ، همراه کردن نظام بانکی برای خدمت به مردم در بستر انقلاب اسلامی و با اهداف متعالی نظام جمهوری اسلامی با این وضعیت بانک ها عملا خیلی سخت بوده و خواهد بود.
از سوی دیگر ، همین نظام بانکی برای حفظ بقای خود ، گاهی تن به تکالیف غیر معقول و غیر اقتصادی سیاستمداران حاکم در زمان دولت های مختلف داده اند و زیان های مالی را نه فقط بر نظام بانکی و بلکه بر نظام اقتصادی کشور تحمیل کرده اند.
عملا بانک ها از ریل فعالیت معقول و حرفه ای خود نیز خارج شده اند و دچار یک پلشتی مالی و اقتصادی شده اند.
رشد ناموزون و نامأنوس شبکه بانکی و حضور غیر قابل فهم آن ها مخصوصا با وجود بانک های خصوصی و سوالات فراوانی که در پی این پدیده می آید ، جواب قانع کننده ای به فرهیختگان و نخبگان اقتصادی و سیاسی کشور ندارد.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار امید روشندلان مبنی بر اینکه بانکها بنگاه دلالی هستند یا ادرای . گفت: یکی از کارهای مهم در حوزه حکمرانی کشور ، درک صحیح از حقیقت بانک ها و درک نیازها و مشکلات آن ها و در ادامه داشتن برنامه صحیح برای ساماند هی رو به تعالی نظام بانکی است. امری که تا کنون هیچ رییس جمهوری ، اراده و یا امکان و توان ورود به این بحث را نداشته است.
در خصوص بانک ها سایه ها و نقاط تاریکی قابل ترسیم و تصور و فهم است که شفاف شدن آن تقریبا شبیه به یک رویا شده است.
وی در پایان گفت: امیدوارم بانک ها هم مثل برخی نهادهای بسیار مفیدی که در کشور ، توانسته اند باری از دوش مردم بردارند ، نقش مهم تاریخی خود را ایفا کنند.
اخبار مرتبط
- فرودگاه سهم مهمی در چرخه و زنجیره تولید تا بازار دارد
- توسعه همکاری مشترک گروه مپنا با گروه صنعتی ایران ترانسفو در زمینه های تامین ترانسفورماتورهای نیروگاهی ؛ بازاریابی و توسعه صادرات و زنجیره ارزش انرژی های تجدید پذیر
- استاندار زنجان از انتخاب مدیر ورزش و جوانان از درون سازمان خبر داد
- اجرای طرح هادی در ۶۶ درصد روستاهای استان زنجان
- رشد ۴۰ درصدی درآمد موقوفات شهرستان زنجان