کد خبر : 9191
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۱

افشای فساد مالی در بهزیستی؛ از وعده‌های پوچ تا اختلاس میلیاردی

از ابتدای طرح ایجاد مراکز مثبت زندگی در سازمان بهزیستی، این مراکز به جای تحقق وعده‌های ارائه خدمات آسان و سریع به جامعه هدف، به معضلی بزرگ تبدیل شدند.

در حالی که هدف اصلی این مراکز، دسترسی بهتر جامعه هدف به خدمات بهزیستی و بهره‌گیری از فناوری برای تسریع ارائه این خدمات بود، عملکرد آن‌ها تاکنون به جای نتیجه‌ بخشی، با ناکارآمدی و فساد همراه بوده است.

وعده‌ها در حد شعار باقی ماند

عملکرد این مراکز در سال‌های گذشته، نه تنها خدمات را تسهیل نکرده، بلکه انتقاداتی را از سوی جامعه هدف، پرسنل بهزیستی و حتی صاحبان امتیاز مراکز، به دنبال داشته است.

به طرز طنزآمیزی، خود این مراکز نیز از نحوه پرداخت‌ها توسط بهزیستی شاکی هستند.

فساد مالی ۱۳ میلیارد تومانی در سایه ضعف نظارت

به گزارش کمپین معلولان، ا.ح.س یکی از کارکنان ستاد بهزیستی کشور، با سوءاستفاده از موقعیت خود و نبود نظارت مناسب، مبالغ قابل توجهی را به‌نام مراکز مثبت زندگی صوری و به حساب افراد نزدیک به خود منتقل کرده است.

این فرد که سابقه خوبی در استان محل خدمت خود نداشته، مسئولیت برنامه‌ریزی مالی و تأیید پرداخت‌ها به مراکز را بر عهده داشته و از این موقعیت برای کم کردن مبالغ پرداختی به مراکز و انتقال آن‌ها به حساب‌های شخصی بهره برده است.

براساس این گزارش، تخلف مالی حدود ۱۳ میلیارد تومان بوده و در دوره ریاست «ساده‌زیستِ موکت‌نشین» آقای ….. رخ داده است.

ضعف نظارت در حوزه پشتیبانی، بازرسی و حراست سازمان بهزیستی، عامل اصلی وقوع این فساد مالی بوده است.

شاید برای برخی، رقم ۱۳ میلیارد تومان خیلی بزرگ به نظر نرسد، اما کافی است این عدد را در مقیاس بودجه بهزیستی بسنجیم. این مبلغ معادل مستمری یا کمک‌هزینه معیشتی یک‌ میلیون‌ تومانی برای ۱۳ هزار نفر از جامعه هدف است.

یا حتی می‌توان با آن، حق پرستاری حداقل ۴۲۰۰ معلول شدید و خیلی شدید نیازمند را پرداخت کرد.

در شرایطی که بودجه بهزیستی کفاف نیازهای اولیه جامعه هدف را نمی‌دهد و بسیاری از معلولان در تأمین هزینه‌های ضروری خود مانده‌اند، وقوع چنین فسادهایی عمق فاجعه را بیشتر نمایان می‌کند.

این رقم نه تنها پول، بلکه امید و حق زندگی بهتر برای هزاران نفر بوده که حالا قربانی سوء مدیریت و فساد شده است.

این افشاگری‌ها، بار دیگر ضرورت اصلاح ساختارهای نظارتی و شفافیت مالی در بهزیستی را یادآوری می‌کند.

جامعه هدف این سازمان انتظار دارند که با این تخلفات به طور جدی برخورد شود و وعده‌های اولیه درباره مراکز مثبت زندگی، از حالت شعار به عمل تبدیل شود.