یکی از پرچالش ترین موضوعات مرتبط با شورای نگهبان بحث نحوه تشخیص احراز صلاحیت، رد صلاحیت و تایید صلاحیت ها توسط هیأت نظارت های استانی می باشد .
رجل سیاسی به صورت مکتوب تعریف شده اند ولی خروجی آن از هیأت نظارت گاهی مواقع برای عموم مردم شبهه برانگیز است.
فردی که در دوره قبل تایید صلاحیت شده، یعنی التزام عملی به اسلام و ابراز وفاداری به قانون اساسی داشته ولی در دوره فعلی انتخابات مجلس دوازدهم با استناد به قسمت دوم بند یک ماده ۳۱ قانون انتخابات( التزام عملی به اسلام ) و یا قسمت اول بند ۴ ماده ۳۱ همین قانون ( عدم ابراز وفاداری به قانون اساسی) نامه عدم تایید صلاحیت او صادر می گردد.
سؤال اساسی از متصدیان امر در هیأت نظارت در این خصوص پیش می آید: رد و تایید صلاحیت افراد با چه شاخص و معیاری صورت می گیرد.
آیا اطلاعات جمع آوری شده توسط اکثریت اعضای حاضر در خصوص التزام عملی به اسلام و یا ابراز وفاداری به قانون اساسی فرد مورد نظر پس از برگزاری آزمون و یا جلسه خاصی توسط اکثریت اعضای هیأت نظارت مسلم و قطعی شده است.
مثلا آیا فرد مورد نظر دروغگو است یا ربا خوار بوده و یا جعل کرده یا اینکه واقعا اطلاعات کافی از داوطلب در دست نیست و یا هیأت نظارت زمان کافی برای تحقیق نداشته و یا اطلاعات اشتباهی وجود دارد .
یا کاندیدای مورد نظر، به دلیل فساد ستیز بودن و عملکرد قابل قبول در عرصه سیاسی و اقتصادی و سلامت مالی و یا به دلیل اعتراض و نقد ترک فعل متصدیان امر در دولت یا سایر قوا رد صلاحیت گردیده است .
متاسفانه دیده می شود فردی که زندگی خود را وقف مبارزه با فساد نموده و از شخص رهبری تقدیر دریافت نموده است. به دلایلی رد صلاحیت شده است.
پیشنهاد می گردد مجریان امر و هیأت نظارت در چارچوب قانون و بدون جناج بندی های سیاسی وظایف قانونی خود را انجام داده و با تبعیت از بیات معمار کبیر انقلاب، امام خمینی (ره) و نقطه نظرات رهبری، تلاش لازم را انجام دهند، که افراد خبره ، اصلح، همه چیز دان، آشنا به نیازهای کشور، سیاستمدار، مطلع به مصالح و مفاسد کشور در عرصه انتخابات حضور یابند. “
مجرد اینکه این آدم خوبی است خیلی ، اول وقت نمازش را می خواند و نماز شب می خواند . این برای مجلس کفایت نمی کند
مجلس اقتصاد دان لازم دارد، اشخاص سیاستمدار لازم دارد، اشخاص مطلع بر اوضاع جهان لازم دارد. در یک مجلس باید اشخاصی باشند که در کمیسیون های ارتشی، کشاورزی، اقتصادی ، فرهنگی ، انرژی، بهداشت و درمان و…. تخصص داشته باشد . مجلس می خواهد ایران را در مقابل جهان اداره کند و مجلس چیزی نیست که بخواهد ایران را در مقابل خودش درست بکند ( صحیفه امام /ج ۱۸/ ص۲۸۴)
در هر حال باید تلاش نمود مردم با بصیرت و درایت و تحقیق ، کاندیداها را شناسایی کرده و به نمایندگانی رای دهند که در جهت اصلاح امور، حل مشکلات پیچیده، ایجاد تحول و پیشرفت ، فساد ستیز و وفادار به میهن و مردم در عرصه انتخابات حضور داشته باشند که همین امر مشارکت عمومی را افزایش خواهد بخشید.
داود محمدی ورجوشانی کارشناس اقتصادی و کارگزار بورس

شورای نگهبان